reklama

Prvá Slovenská Kuchárka

A či není potrebné znať kuchárske umenie i žene robotníka? Tej žene, ktorá častokrát za nepatrný groš snaží sa vytvoriť obed, večeru ku uspokojenísvojej domácnosti? (z predhovoru kuchárskej knihy, cca 1920- USA)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

Varím si do zásoby bolonskú omáčku a keďže môžem od toho odbiehať, listujem v starej kuchárskej knihe, ktorú máme z USA. Nikdy som z nej nevaril, mnohé suroviny ani nepoznám, ale keďže recepty sú zaujímavé až kuriózne, náhodne vybraté prinášam. Kniha nemá letopočet vydania, spomína sa už Československo a tak sa domnievam, že je zo začiatku dvadsiatych rokov. Prepisujem podľa vtedajšieho pravopisu.

FAZUĽOVÁ POLIEVKA S IKRAMI

Ikry z kaprov čisto sa umyjú vo vode, dajú sa do nádoby a posolia sa; k tomu príde krájaná cibuľa, ocot a toľko vody, aby ikry zakryté boly, tieto na ohni zvariť a nechať na teplom mieste stáť. Polievka sa urobí dľa zvýš udaného spôsobu (fazuľová polievka s maslovou zápražkou), celé ikry dajú sa do nej a nechajú sa spolu variť. Pred nastolovaním vezmú sa von ikry, pokrájajú sa na kúsky, dajú sa misy a legirovaná polievka vyleje sa na ne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

PIVOVÁ POLIEVKA S MADOM

Pivo s medom varí sa v kastrole a pena pilne sa zberá. Do hrnčoka dá sa 6 žĺtkov, pol lyžičky múky a pol žajdlíka sladkej smotanky; toto sa dobre rozmieša a za ustavičného miešania vleje sa do piva; pri ohni sa tiež mieša, aby sa nesrazilo a vyleje sa do misy; tak tiež príde k tomu pokrájaná žemľa.

RÍMSKA FAZUĽA

Z potrebného počtu kohútov vajíčka v celosti vybrať, dať do studenej vody, vymyť a dať do čistej nádoby. Na ne sa naleje studenej vody, to sa posolí, nechá sa variť a odloží na stranu. Cibuľu, zelený petržlen a pár šampiónov drobno pokrájať, v masle spolu upražiť, pridať vajíčka, muškátový orech, za lyžicu smotanky, trochu bielej omáčky a citrónovej šťavy, to povoľne spolu nechať povariť, na tanier dať a vôkol žemľové pofézne poklásť. Toto jedlo, ku ktorého príprave mnoho kohútov sa požaduje, je dobré pre starých ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

HUSACIA PEČIENKA S JELENÝMI HUBAMI

Jelené huby na hrubé rezanky pokrájať, týmito pečienku celkom vyšpikovať a zasoliť, na dno nádoby dá sa na listy pokrájanej slaniny, na to pečienku položiť, doliať pár lyžíc dobrého vína, nechať povoľne pariť a na pokrievku dá sa trochu uhlia, aby pečienka od spodku i od vrchu žltú barvu dostala. Po upečení masť dolu sliať, pridať pár lyžičiek brunátnej omáčky a kúsok glásu, s citrónu šťavu vytisnúť a to nechať variť v pare. Očistené jelené huby pokrájajú sa na križalky a dajú sa s pokrájaným zeleným petrželenom do masla na nádobu, to posoliť, pridať tlčeného korenia a nechať pariť, dodať pár lyžíc smotanky a nechať spolu variť. Pri nastolovaní huby dať na misu, na kúsky pokrájanú pečienku dať na ne tak, aby ako celá vyzerala; saftom poliať a jedlo horúce dá sa na stôl ako asietlu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

PORTUGALSKÉ VAFNE

Pol funta čerstvého masla na penu rozmiešať, pridať pol funta na citróne orajbaného a potlčeného cukru, 9 žĺtkov jedon po druhom, a to štvrť hodiny miešať a pridať ešte pol funta fajnej múky. Z bielkov tuhý sňah sbiť, ku koncu k predošlej masse z ľahka smiešať a v poznačenom portugalskom železe upiecť.

PRÁŠOK NA ZUBY

Čistenie zubov není u nášho ľudu obvyklé. A predsa zuby sú jedným z najpotrebnejších ústrojov. Každý šlovek má dbať na svoj zovňajšok. Tak ako sa usilujeme mať vždy ruce čisté, mali by sme hľadet aj na svoje zuby, aby boly biele a zdravé. Zuby máme si každý deň čistiť. Výborný prášok si pripravíme, keď smiechame med s dreveným uhlím. Čierne zuby najlepšie sa vyčistia rozomletým dreveným uhlím, alebo rozomletou morskou penou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kniha obsahuje stovky zaujímavých receptov, na záver rady čoho treba koľko pri 8, 12- 16, 24- 30 stravníkoch a napokon, na dve strany je rozpísané koľko mís okrúhlych aj dlhých (spolu 160) a čoho potrebujeme na banket (bufet) pre 500 osôb. Je to úsmevné, keďže kniha sa núka robotníckym vrstvám a doslovne je spomínaný proletariát. Holt, krajina neobmedzených možností každému necháva snívať svoj sen, bude usporadúvať banket pre 500 pozvaných, alebo tam umývať riad.

Či už z uvedených receptov niečo vyskúšate a či nie, dobrú chuť vám prajem a idem si dať druhý krát špagety s bolonskou omáčkou.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Dušan Koniar

Dušan Koniar

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  668
  •  | 
  • Páči sa:  3 514x

na pol ceste medzi nádejou, že môže byť aj lepšie a podozrením, že lepšie je vždy tomu, kto sa tým nezaoberá. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu