reklama

Čo je v kase to je naše

Najprv sme si vymieňali kožušiny za med, rúču ženu za hroty šípov. Potom Feničania vymysleli peniaze, pekné okrúhle a tak sa rýchlo rozkotúľali po svete. Neskôr prišli do Európy arabské (indické) číslice a zaokrúhľovanie súm a počítanie za desatinou čiarkou vytvorilo moderné obchodovanie a bankovníctvo. Pomerne nedávno sme prešli na bezhotovostné platby a začudované prežívanie na úver, čo prinieslo všetky súčasné globálne krízy. A tu si zrazu niekto spomenie na starú dobrú hotovosť, na drobáčiky ako sa bez štátneho dozoru kotúľajú rovno do vrecka pikolíka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Tak si teda Finančná správa dupla a okrem „soikárov“ nám chodia v pracovnej dobe na pivo či kávu aj daňoví kontrolóri. 2416 udelených pokút za prvý polrok prinieslo vyše 149.000.- euro, 62.- euro priemerne na pokutu. Asi sa nemýlim, že po udelení pokuty je s tým ešte hróóózne veľa papierovania a efekt by mohol byť aj opačný. Že náklady na vybratie pokuty môžu byť vyššie ako pokuta samotná. Ale ak aj nie, aj tak by ma zaujímala jedna vec. Po tringeltoch ide štát od januára, dovtedy ho nevzrušovali. Podľa udaných čísel je to priemerne 13 udelených pokút denne, pripusťme zopár vzorných prevádzok a máme asi 20 kontrol za deň, čo by v rámci Slovenska mohlo reálne stihnúť zopár kontrolórov. Čo robili predtým? A keď sa ako šľahnutím biča umravnia všetky slovenské prevádzky, čo budú títo kontrolóri za hovädiny stvárať najnovšie? To im niekto vymyslí nové úlohy skôr, ako domyslí tiež niečo ako náznak metodiky, že čo má vlastne účtujúci čašník spraviť, má zakaždým účtovaním vysypať buxu do kasy, má pred hosťom oddeľovať prepitné od tržby? Ak si potrebuje zameniť zo svojich alebo cudzích peňazí, aby mohol hosťovi vydať, má o tom viesť zvlášť finančný výkaz?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zájdem občas na pivo či kávu, dám sa ostrihať, kúpim si zmrzlinu ako každý iný. Niekedy je to slušnosť, niekedy prejav uznania nechať prepitné. Mrzelo by ma, ak by s tým mal mať niekto problém a tak by som poradil spraviť toto: hoci aj v striptíz bare nech si dajú do poličky zopár horaliek a lentiliek, na dvere nech si vycapia, že prijímajú aj gastrolístky na doplnkový potravinový tovar a samozrejme veľký nápis upozorňujúci, že z gastrolístkov sa hotovosť nevydáva. Nejaká tá horalka by musela byť aj nablokovaná, aby tie gastráče mohli byť v kase, ale snáď by nazmar nevyšli. Taká slečna pri tyči s horalkou v puse a ak bude mať navyše to najpitomejšie umelecké meno, to už musí obmäkčiť aj toho najväčšieho suchára z daňovej kontroly.

Dušan Koniar

Dušan Koniar

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  668
  •  | 
  • Páči sa:  3 514x

na pol ceste medzi nádejou, že môže byť aj lepšie a podozrením, že lepšie je vždy tomu, kto sa tým nezaoberá. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu