O dobrej a zlej pálenke

Autor: Dušan Koniar | 14.9.2012 o 22:27 | (upravené 14.9.2012 o 22:38) Karma článku: 7,47 | Prečítané:  525x

Alkohol vo všeobecnosti patrí do našej kultúry. Ani nie tak jeho konzumácia, ako výroba a tradícia tej výroby. Pestovanie hrozna a výrobu vína poznajú naše kvalitné svahy od čias kontaktov s Rímskou ríšou. Pivovarníctvo prišlo neskôr s nemeckými kolonistami.

 

Každú tradíciu, ktorá napriek výslednému produktu (pitie alkoholu), bola prínosom pre spoločnosť, je lepšie zachovávať a rozvíjať, ako zatracovať a vidieť iba ten výsledný produkt.

Škandál a ľudské nešťastie, v súvislosti s konzumáciou metylalkoholu, straší Českú republiku. Dnes prijaté opatrenie na okamžitý, aj keď dočasný zákaz predaja nápojov, s objemom vyšším ako 20% alkoholu, je asi nevyhnutný a opodstatnený. Smutné na tom je, že toto sa mohlo stať v hociktorej krajine, Slovensko nevynímajúc, lebo pašovanie a pančovanie alkoholu sa deje snáď všade. Nechcem sa zamýšľať nad tým, do akej miery je za to zodpovedný aj štát, či spotrebná daň, clá a neviem čo majú nejaký merateľný podiel na kvantite čierneho obchodu. Nie len štát býva nenažratý, človek tiež.

Nech mi to ale Colná správa a Daňové riaditeľstvo odpustia, pošťastilo sa mi zo pár krát byť prítomný pri pálení pálenky, a nebolo to vo verejnej pálenici. Pri výrobe domáceho alkoholu pre vlastnú spotrebu som sa nikdy nestretol s nezodpovednosťou či amatérstvom, ale musím zopakovať, pre vlastnú spotrebu. Taký gazda neponúkne suseda patokom, nepošle ho ani vnukovi na promóciu. Nechcem obhajovať, ani presadzovať súkromné pálenice, to nech si každý vyrieši po svojom; napokon, ani ten problém v Čechách nie je o pálení, ale o inej „výrobe“ alkoholu. Len, že som si v súvislosti s alkoholom všimol dva články v regionálnej tlači, ktoré potvrdzujú, čo je to tradícia a to pozitívne na výrobe alkoholu, a naopak, aké problémy dokáže to menej pozitívne- bezbrehé pitie a predávanie alkoholu kumulovať. A tu by som už vinu štátu vedel nájsť.

Bratislavské Noviny z 13.9. v rubrike Bratislava kedysi... prinášajú článok prof. Gejzu Blaasa: Víno Palugyay bolo obľúbené aj v Mexiku. Článok je o expanzii prešporskej firmy, ktorá pri príležitosti príchodu Maximiliána Habsburgského ako mexického cisára do krajiny začala tam expedovať svoje vína. A na mexickom trhu sa udržala aj po poprave Maximiliána a otvárala tak lukratívne trhy rakúskym a uhorským vínam. Bezpochyby pozitívna správa; úspech, prestíž, kvalita, to pôsobí dobre uchu lokálpatriota aj po poldruha storočí.

Karloveské Noviny č.9/2012, v rubrike Samospráva, prednosta miestneho zastupiteľstva JUDr. Rastislav Velček pod titulkom: Pitie alkoholu zakázané, oboznamuje čitateľov s druhým pokusom o prijatie všeobecne záväzného nariadenia, ktorým by sa zakazovalo požívanie alkoholických nápojov v Karlovej Vsi na verejných miestach. Prvý pokus prebehol pred štrnástimi rokmi a pre nesúlad s právnou úpravou, okresná prokuratúra Bratislava IV presadila jeho zrušenie. Teraz by to vraj už malo byť v poriadku, bol by som rád, keby to tak bolo.

Že má byť všetko v súlade s právnou úpravou mi nevadí, ani nemôže. Vadí mi ale, že predaj alkoholu je u nás tak nesmierne jednoduchý, vadí mi, keď vedľa novín v stánku vidím plastové poldecáky (0,04?) pochybnej kvality, vadí mi, ako to kvôli alkoholu v okolitých stánkoch vyzerá napríklad na Hlavnej stanici v Bratislave a asi nie len tam. Je deklarovaná snaha štátu o prevencii v konzumácii alkoholu naozaj tak účinná a hlavne úprimná, alebo prevažuje uspokojenie s maloobchodným predajom a odvedenou (?)spotrebnou daňou?

Neviem čo by som dal na posledné miesto v rebríčku toho, po čom by som túžil. Veľmi, veľmi vzadu by bola prohibícia a ešte ďalej obhajovanie opatrení zo socializmu. Predsa len, o zákaze predaja alkoholu do desiatej hodiny v pracovných dňoch sa dá rozmýšľať. Nebolo to samoúčelné a príhoda, ktorú som osobne zažil v Prešove v lete 1986 to dostatočne ilustruje.

Robili sme v centre mesta a v piatok skončili skôr, ale na víkend sme ostávali v Prešove. S kolegom sme rozmýšľali, čo si kúpime na izbu a navrhol som, kúpme si ovocné víno a sódu, vychladený strik z „čuča“ nebude zlý. Kolega išiel na hotel, ja do dlhého radu v zelovoci. Skontroloval som horné police a čakal, až si ľudia predo mnou nakúpia. Na moju požiadavku mi predavačka záporne pokrútila hlavou a povedala, že až po 14.00 (z toho si môžete odvodiť, ako sme sa uliali z práce). Nechápavo som protestoval, na čo mi ukázala na stene zarámované akési nariadenie MNV Prešov o zákaze predaja ovocných vín pred 14.00 v pracovných dňoch. Určite to nebolo v súlade s právnou úpravou, ale čo už, určite tiež v Prešove vedeli, prečo si také nariadenie zarámovali do každého obchodu. Išiel som za kolegom a vysvetlil mu, prečo musíme ísť na pivo.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

NDS priklepla Doprastavu zákazku bez súťaže, postaví privádzač do Žiliny

Združenie k výstavbe úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka za 427,2 milióna eur si pribalí aj zákazku za 23,5 milióna.

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy ukázali top obchody, pri ktorých radili.


Už ste čítali?