Ponuka dňa

Autor: Dušan Koniar | 25.9.2012 o 20:44 | (upravené 25.9.2012 o 21:04) Karma článku: 7,12 | Prečítané:  446x

Ostáva rozum stáť, ak je naozaj pravda to, čo sa zatiaľ tvrdí iba neoficiálne. Že aktéri metanolového hororu od susedov, to všetk robili vedome a v honbe za ziskom, vedomí si toho, čo takáto koncentrácia môže spôsobiť. Buď pochádzajú všetci z prísne abstinujúceho širšieho okolia, alebo im nezáleží absolútne na nikom. S niečim, v princípe podobným, som sa, aspoň sa tak domnievam, stretol pred viacerími rokmi v Bratislave. Týkalo sa to jedla.

 

Tá reštaurácia v centre hlavného mesta funguje doteraz, nie je to gurmánsky líder, skôr neúnavný pozývateľ okoloidúcich turistov k prestretým stolom. Vsadili v prvom rade na kvantitu, pár krát som si tam dal kávu alebo pivo, ceny majú postavené hlavne na zahraničných turistov, preto iba pár krát. Keď tam súčasní majitelia začínali, kapacita bola menšia, varilo sa pre menej ľudí, ale varilo. Z videnia majiteľov poznám a tak som bol dosť prekvapený, keď som ich raz na obed uvidel hltavo jesť niekde inde, doslova pár desiatok metrov od ich kuchyne.

Na neďalekej Ventúrskej ulici, oproti Zichyho palácu, bol ešte niekedy v deväťdesiatych rokoch povestný Curisu gril. Hydinový vývar v miske plnej mäsa, plnky a fašírky, žalúdkový perkelt s haluškami, kuracie a morčacie rezne a vážený majonézový šalát k tomu, alebo chlieb. Stravovacie zariadenie bolo akosi prepojené s hydinárskym závodom, tuším s tým medzi Zlatými Pieskami a Ivánkou pri Dunaji. Všetko tam bolo čerstvé; obsluha za pultom, to boli ženy v stredných rokoch, v pracovných plášťoch, nechcem povedať že upotené, to nie, ale parilo sa aj z nich, ako sa oháňali s porciovaním a obsluhou. Za chrbtami sa im grilovali kurence, v lodniach pred sebou naháňali klieštikmi vysmážané kuracie stehná a pýtali sa ma, ktoré chcem.

Navštevovalo to tam množstvo ľudí, od študentov po dôchodcov s obedármi. Mnohí si to určite pamätajú. Chodili sme tam často na obed, ak sa niekde dalo hovoriť o domácej strave, platilo to určite o Curisu grile. Aj tie ženy boli také mamini. Nuž a raz sa tam poctivo, ako kŕmne husi, nadžgávali majitelia onej reštaurácie. Najprv mi to divné neprišlo, potom som si ale uvedomil, že majú svojho kuchára, svoje vlastné, čerstvo navarené jedlo, už raz zaplatené, tak prečo jedia v inom podniku. Možno iba dostali chuť na kuracinu, možno im krivdím, možno ale dobre vedeli z čoho varia. Nedávno som videl jedného z majiteľov jesť na terase vo vlastnom podniku, takže je to asi v poriadku. A keby sa to vtedy udialo v klasickej, drahšej reštaurácii, nepoviem nič. Ak by pokojne a kultivovane obedovali. Ale oni to kurča trhali rukami, stojac za pultom v bufete, masť im stekala po lakťoch a bradách.

Je tu ešte jedno možné vysvetlenie, a aby som naozaj nikomu nekrivdil, myslím, že pre všetkých zúčastnených aj pamätníkov prijateľné- v Curisu grile proste varili vynikajúco.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Slovenskí žiaci sa prepadli ešte hlbšie

Výsledky slovenských školákov v testovaní PISA dlhodobo klesajú.

KOMENTÁRE

Hlúpneme. Kto a kedy to zastaví?

Výprask by si zaslúžili tí, ktorí zodpovedajú za nízku úroveň školstva.


Už ste čítali?