Varím si do zásoby bolonskú omáčku a keďže môžem od toho odbiehať, listujem v starej kuchárskej knihe, ktorú máme z USA. Nikdy som z nej nevaril, mnohé suroviny ani nepoznám, ale keďže recepty sú zaujímavé až kuriózne, náhodne vybraté prinášam. Kniha nemá letopočet vydania, spomína sa už Československo a tak sa domnievam, že je zo začiatku dvadsiatych rokov. Prepisujem podľa vtedajšieho pravopisu.
FAZUĽOVÁ POLIEVKA S IKRAMI
Ikry z kaprov čisto sa umyjú vo vode, dajú sa do nádoby a posolia sa; k tomu príde krájaná cibuľa, ocot a toľko vody, aby ikry zakryté boly, tieto na ohni zvariť a nechať na teplom mieste stáť. Polievka sa urobí dľa zvýš udaného spôsobu (fazuľová polievka s maslovou zápražkou), celé ikry dajú sa do nej a nechajú sa spolu variť. Pred nastolovaním vezmú sa von ikry, pokrájajú sa na kúsky, dajú sa misy a legirovaná polievka vyleje sa na ne.
PIVOVÁ POLIEVKA S MADOM
Pivo s medom varí sa v kastrole a pena pilne sa zberá. Do hrnčoka dá sa 6 žĺtkov, pol lyžičky múky a pol žajdlíka sladkej smotanky; toto sa dobre rozmieša a za ustavičného miešania vleje sa do piva; pri ohni sa tiež mieša, aby sa nesrazilo a vyleje sa do misy; tak tiež príde k tomu pokrájaná žemľa.
RÍMSKA FAZUĽA
Z potrebného počtu kohútov vajíčka v celosti vybrať, dať do studenej vody, vymyť a dať do čistej nádoby. Na ne sa naleje studenej vody, to sa posolí, nechá sa variť a odloží na stranu. Cibuľu, zelený petržlen a pár šampiónov drobno pokrájať, v masle spolu upražiť, pridať vajíčka, muškátový orech, za lyžicu smotanky, trochu bielej omáčky a citrónovej šťavy, to povoľne spolu nechať povariť, na tanier dať a vôkol žemľové pofézne poklásť. Toto jedlo, ku ktorého príprave mnoho kohútov sa požaduje, je dobré pre starých ľudí.
HUSACIA PEČIENKA S JELENÝMI HUBAMI
Jelené huby na hrubé rezanky pokrájať, týmito pečienku celkom vyšpikovať a zasoliť, na dno nádoby dá sa na listy pokrájanej slaniny, na to pečienku položiť, doliať pár lyžíc dobrého vína, nechať povoľne pariť a na pokrievku dá sa trochu uhlia, aby pečienka od spodku i od vrchu žltú barvu dostala. Po upečení masť dolu sliať, pridať pár lyžičiek brunátnej omáčky a kúsok glásu, s citrónu šťavu vytisnúť a to nechať variť v pare. Očistené jelené huby pokrájajú sa na križalky a dajú sa s pokrájaným zeleným petrželenom do masla na nádobu, to posoliť, pridať tlčeného korenia a nechať pariť, dodať pár lyžíc smotanky a nechať spolu variť. Pri nastolovaní huby dať na misu, na kúsky pokrájanú pečienku dať na ne tak, aby ako celá vyzerala; saftom poliať a jedlo horúce dá sa na stôl ako asietlu.
PORTUGALSKÉ VAFNE
Pol funta čerstvého masla na penu rozmiešať, pridať pol funta na citróne orajbaného a potlčeného cukru, 9 žĺtkov jedon po druhom, a to štvrť hodiny miešať a pridať ešte pol funta fajnej múky. Z bielkov tuhý sňah sbiť, ku koncu k predošlej masse z ľahka smiešať a v poznačenom portugalskom železe upiecť.
PRÁŠOK NA ZUBY
Čistenie zubov není u nášho ľudu obvyklé. A predsa zuby sú jedným z najpotrebnejších ústrojov. Každý šlovek má dbať na svoj zovňajšok. Tak ako sa usilujeme mať vždy ruce čisté, mali by sme hľadet aj na svoje zuby, aby boly biele a zdravé. Zuby máme si každý deň čistiť. Výborný prášok si pripravíme, keď smiechame med s dreveným uhlím. Čierne zuby najlepšie sa vyčistia rozomletým dreveným uhlím, alebo rozomletou morskou penou.
Kniha obsahuje stovky zaujímavých receptov, na záver rady čoho treba koľko pri 8, 12- 16, 24- 30 stravníkoch a napokon, na dve strany je rozpísané koľko mís okrúhlych aj dlhých (spolu 160) a čoho potrebujeme na banket (bufet) pre 500 osôb. Je to úsmevné, keďže kniha sa núka robotníckym vrstvám a doslovne je spomínaný proletariát. Holt, krajina neobmedzených možností každému necháva snívať svoj sen, bude usporadúvať banket pre 500 pozvaných, alebo tam umývať riad.
Či už z uvedených receptov niečo vyskúšate a či nie, dobrú chuť vám prajem a idem si dať druhý krát špagety s bolonskou omáčkou.